Erikoisjakso. Psyykenlääkkeet masennuksen hoidossa. Vieraana Saara Rannanpää.
Kaupallinen yhteistyö: Janssen
Masennus on kansantautimme. Kasvava määrä ja yhä nuorempia ihmisiä jää masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle. Inhimillinen kärsimys ja yhteiskunnan kustannukset ovat suuria.
Tässä erikoisjaksossa (kuunneltavissa vain Suplan kautta) psykologi Nina Lyytinen keskustelee psyykenlääkkeistä ja masennuksen hoidosta proviisori, farmakologian dosentti ja Janssenin lääketieteellinen asiantuntija Saara Rannanpään kanssa. Hän on tehnyt lähes parikymmentä vuotta riippuvuus- ja Parkinsonin tauti -tutkimusta ennen siirtymistään lääketieteellisen asiantuntijan tehtäviin Janssenille. Tutkimustyön ohella Saara opetti Helsingin yliopistossa farmakologiaa eli lääkeaineoppia.
Masennus voidaan jakaa oirekuvan mukaisesti lievään, keskivaikeaan tai vaikeaan masennukseen. Lievää masennusta sairastava selviää usein vielä arkielämästä, työstä ja/tai opinnoista ja kykenee ylläpitämään ihmissuhteita. Keskivaikean ja vaikean masennuksen oireet heikentävät usein toimintakykyä ja myös ihmissuhteita.
Masennuksen hoito riippuu sen vakavuudesta. Keskivaikeassa ja erityisesti vaikeassa masennuksessa lääkehoito on suositeltava osa hoitoa. Lääkehoidon lisäksi masennusta voidaan hoitaa erilaisilla neuromodulaatio-hoidoilla, psykoterapialla, psykososiaalisella tuella, liikunnalla ja terveillä elämäntavoilla.
Tässä jaksossa kuulet muun muassa:
Mitä psyykenlääkkeet ovat?
Miten psyykenlääkkeet vaikuttavat aivoissa?
Miten eri tavoin masennusta hoidetaan?
Millaista masennusta hoidetaan lääkehoidolla?
Mitkä tekijät vaikuttavat masennuksen lääkehoidon onnistumiseen?
Mitä hyötyä ja haittaa lääkehoidosta voi olla?
Lisätietoa ja linkkejä:
Saara Rannanpää LinkedIn:ssa: https://www.linkedin.com/in/saara-rannanpaa-1005082/
Lisätietoa masennuksesta Janssenin sivuilla: https://www.janssen.com/finland/masennus
Masennuksesta voi toipua, kun saa tehokasta hoitoa. Kun omat voimat ovat vähissä, tehokkaan hoidon saamiseen tarvitaan tukea. Ratkaisevassa roolissa ovat niin terveydenhuollon ammattilaiset – hoitajat, lääkärit, terapeutit – kuin omat läheiset: vanhemmat, sisarukset, sukulaiset, lapset ja ystävät. Janssenin Ratkaiseva tuki -kampanja (https://www.janssenwithme.fi/fi-fi/ratkaisevatuki/) jakaa tietoa masennuksen tehokkaasta hoidosta sekä sairastuneille että heidän läheisilleen. Tavoitteemme on, että jokainen masennusta sairastava tietäisi, että tehokkaalla hoidolla masennuksesta voi toipua. Ja että masentuneet ja läheiset saisivat selkeää tietoa ja tukea tehokkaan hoidon hakemiseen. Sivuston tiedot tehokkaasta masennushoidosta perustuvat suomalaisten lääkärien Käypä hoito -suosituksiin ja tutkittuun tietoon.
Lääkeyhtiö Janssen on osa maailmanlaajuista Johnson & Johnson -konsernia. Janssen haluaa muuttaa ratkaisevasti tapaa, miten sairauksia hoidetaan. Yhtiö sijoittaa voimakkaasti innovatiivisten alkuperäislääkkeiden tutkimukseen ja kehitykseen sekä ratkaisujen löytämiseen jo ennen sairauksien puhkeamista. Janssen on yksi nopeimmin kasvavista globaaleista lääkeyhtiöistä. Ydinalueita ovat neurotieteet, onkologia, immunologia, tartuntataudit sekä sydän- ja verisuonitaudit ja aineenvaihduntasairaudet. Janssen työllistää yli 40 000 työntekijää yli 150 maassa. Janssenin Pohjoismaiden organisaatiossa työskentelee yli 300 henkilöä. Suomessa henkilöstöön kuuluu noin 70 eri alan huippuosaajaa. Lisätietoja osoitteessa: www.janssen.com/finland
Jos kommentoit jaksoa, kommentit voidaan lähettää Janssen Finlandille.