Psykologi Nina Lyytinen

Ole oma pomosi

Esittely

Kiihtyvä työtahti, jatkuvat muutokset  ja etätyön lisääntyminen verottaa työntekijän voimavaroja monin tavoin. Itsensä johtaminen on välttämätön taito ihmiselle. Se tarkoittaa viisaita valintoja työpäivän aikana ja arjessa. Siihen liittyvät työn suunnittelu, arviointi, työpäivän tauottaminen ja palautuminen.   

Hyvä itsensä johtaminen vaatii itsetuntemusta eli ymmärrystä itsestä, omista tarpeista ja toiveista. Itsetuntemuksen avulla opit tunnistamaan, mikä kuormittaa sinua ja mistä saat energiaa. Opit säätelemään vireystasoasi. Tunnistat tunnetilojasi ja reaktioitasi ja opit säätelemään niitä. Sinun on helpompi ymmärtää muita ja hyväksyä erilaisuutta.  

Tässä kirjassa saat välineitä siihen, miten voit olla hyvä itsesi pomo. Opit tuntemaan itseäsi paremmin  tarkastelemalla toimintatapojasi, reaktioitasi ja käyttäytymistäsi. 

Kirjassa on käytännöllisiä harjoituksia itsetuntemuksen lisäämiseksi ja esimerkkitarinoita, joissa ratkotaan monille tuttuja ongelmia työelämässä.

Kirja julkaistaan ensisijaisesti e-kirjana ja äänikirjana. Sen lukevat toinen kirjoittajista, Nina Lyytinen, sekä Panu Vauhkonen.

Kenelle?

Ole oma pomosi. Virtaa työhön ja vapaalle -tietokirja on suunnattu kaikille, jotka haluavat syventää itsetuntemustaan, kehittää omia vahvuuksiaan, johtaa omaa työtään ja ymmärtää entistä paremmin, millaiset asiat vaikuttavat hyvinvointiin työelämässä.

Tarve johtaa itseään on kasvanut työelämän muutosten ja asiantuntija-ammattien määrän lisääntymisen myötä. Samalla tarvitaan tietoa itsestä ja omista tarpeista. Itsensä johtaminen tarkoittaa viisaita valintoja työpäivän aikana ja vapaa-ajalla. Siihen liittyvät vahvasti ajanhallinta, työn suunnittelu ja työpäivän tauottaminen.

 

Mitä?

Ole oma pomosi. Virtaa työhön ja vapaalle jakaantuu neljään päälukuun. Ensimmäisessä käsitellään itsetuntemusta: kuka olen, mikä on minulle tärkeää, mitkä ovat juureni ja millainen on persoonallisuuteni. Toisessa luvussa keskitytään modernin työelämän vaatimuksiin ja haasteisiin kuten työn kiihtymiseen, ristiriitoihin sekä johtamiseen.

Työ tukee yleensä hyvinvointia ja antaa sisältöä elämään. Hyvinvoinnin ylläpitäminen vaatii kuitenkin riittävää palautumista ja tasapainoa työn ja muun elämän välille. Kolmas luku käsitteleekin palautumista, jolla on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille.

Kirjan johtoajatuksen mukaan ihminen itse on tärkein ja arvokkain työkalu. Viimeisessä luvussa esitellään ultrajuoksija Mikael Heermanin tapa yhdistää oma intohimoinen urheiluharrastus ja vaativa työelämä tasapainoiseksi kokonaisuudeksi.

Ole oma pomosi. Virtaa työhön ja vapaalle tarjoaa monipuolisen tietopaketin lisäksi lukuisia erilaisia harjoituksia, jotka pohjautuvat käytännön kokemukseen. Ne auttavat tunnistamaan, mikä kuormittaa ja mistä saada energiaa. Harjoitusten avulla voi myös pohtia, mihin haluaa muutosta. Itsensä johtaminen mahdollistuu parhaiten silloin, kun organisaation rakenteet ovat kunnossa ja työpaikalla on psykologisesti turvallinen ilmapiiri.

Toivomme, että kirja innostaisi sinua pohtimaan omaa työtäsi ja hyvinvointiasi ja rohkaisisi ottamaan puheeksi asioita, joihin haluat muutosta. Johtamalla itseäsi hyvin voit nauttia työstäsi, palautua työn vaatimuksista ja saada energiasi riittämään myös vapaa-ajalle. 

Kirjoittajat

 

Nina Lyytinen

Nina Lyytinen on työ- ja organisaatiopsykologian erikoispsykologi (PsL) ja työterveyspsykologi. Työelämän ilmiöiden lisäksi Ninalla on vahva osaaminen kriisi- ja traumapsykologiasta. Nina on hyödyntänyt ja jakanut osaamistaan jo opiskeluajoista lähtien vapaaehtoistyössä. Jo yli kymmenen vuotta Nina on tehnyt vapaaehtoistyötä Psykologien Sosiaalisen Vastuu ry:n kautta Libanonissa palestiinalaispakolaisten parissa.

Nina on suositun, yli miljoona kuuntelua keränneen psykologia-aiheisen Psykopodiaa-podcastin juontaja. Podcastia Nina tekee yhdessä aviomiehensä Mikko Heiskalan kanssa. Lisäksi Nina on Kauppalehden kolumnisti.

Vapaaehtoistyön ja podcastin tekemisen lisäksi Ninan harrastuksiin kuuluu maraton- ja ultrajuoksu. Nina nauttii rauhallisesta liikkumisesta luonnossa ja myös kaupunkiympäristössä. Nina innostuu sopivista haasteista ja uuden oppimisesta. Kirjoittaminen on ollut yksi haaste, suurempi kuin mikään ultramatka tähän asti. Sitäkin voi oppia, kun ei tarvitse taittaa matkaa yksin, saa riittävästi kannustusta, opetusta ja uskaltaa alttiista itsensä virheille. Kukaan ei ole täydellinen ja virheistä on mahdollisuus oppia.

Nina Lyytinen. Kuva: Niclas Mäkelä / Otava

 

Sirpa Pääkkönen

Sirpa Pääkkönen on Helsingissä asuvat toimittaja ja tietokirjailija. Hän työskenteli pitkään Helsingin Sanomissa eri toimituksissa. Vuonna 2017 oli aika kääntää katse uuteen suuntaan. Hän jäi vapaaksi toimittajaksi ja alkoi kirjoittaa useisiin eri aikakauslehtiin ja sanomalehtiin. Ensimmäisen tietokirjansa Pätkiä ja potkuja. Naisten kokema ikäsyrjintä työelämässä hän julkaisi vuonna 2020 (Avisado). Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteiden maisteri ja humanististen tieteiden kandidaatti.

Kirjoittaminen on Sirpa mielestä asia, johon ei kyllästy. Tiedon, sanojen ja kielen äärellä oleminen on aina yhtä kiehtovaa ja antaa energiaa.  Hänen harrastuksiinsa kuuluvat kuorolaulu, kirjallisuuskerho ja käsityöt. Virtaa elämään tuovat myös luonto, eläimet ja matkustaminen.

Motto: Elämän tenhoavan voiman tavoittaa tekemällä, tutkimalla, aistimalla ja osallistumalla.

Sirpa Pääkkönen. Kuva: Niclas Mäkelä / Otava

 

Psykologi ja ammattikirjoittaja yhdistivät omat vahvuutensa

Ystävyys on ihmeellinen silta, joka luo uusia siltoja ja yhdistää ihmisiä. Ninan ja Sirpan yhdisti heidän yhteinen ystävänsä, helsinkiläinen psykologi Kirsti Palonen. Kirsti vihjaisi Sirpalle, että jos tarvitset hyvää psykologia haastateltavaksi juttuihisi, ota yhteyttä Ninaan. Sirpa haastattelikin Ninaa muutamiin eri lehtiin.

Samaan aikaan Sirpa kuunteli Ninan ja Mikko Heiskalan tuottamaa Psykopodiaa-podcastia. Jaksot olivat niin kiinnostavia, että Sirpa alkoi miettiä, miten tuota valtavaa tietomäärää ja psykologista asiantuntemusta voisi hyödyntää tietokirjassa. Sitä pohti Ninakin.

Yhtenä päivänä alkuvuodesta 2021 soi Sirpan puhelin. Lähtisitkö kanssani kirjoittamaan työelämän psykologiaan sijoittuvaa tietokirjaa, kysyi Nina. Vastausta ei tarvinnut kauan miettiä. Kyllä, ehdottomasti, vastasi Sirpa.

Otava innostui tietokirjasta, jonka aiheena on itsensä johtaminen. Kirjoittajat saivat kustannustoimittajakseen Ville Pekkasen, josta tuli tärkeä tuki kirjoitusprosessin aikana. Koronapandemia jylläsi keväällä 2021, minkä vuoksi kirjaa piti suunnitella ja ensimmäisiä lukuja kirjoittaa etänä. Kesällä rajoitukset helpottivat. Kirjoittajat saattoivat tavata toisiaan.  He keksivät paikkoja, minne he saattoivat vetäytyä keskustelemaan ja kirjoittamaan. He kävivät Nuuksiossa ja Vierumäellä. Luonto oli lähellä ja kirjoitustauon aikana oli mukavaa lähteä kävelemään metsäpoluille.

Kirjan Ole oma pomosi. Virtaa työhön ja vapaalle kirjoittaminen yhdessä merkitsi kahden ammattilaisen vahvuuksien ja osaamisen yhdistämistä. Nina toi kirjaan vankan psykologisen sisällön, jossa yhdistyvät alan tutkimukset ja käytännön kokemus. Sirpa vastaa kielestä vuosikymmenien kokemuksellaan toimittajana.

Kirja syntyi melko nopeasti. Ensimmäisiä luonnostekstejä kirjoitettiin keväällä 2021. Tammikuun lopussa 2022 valmis teos luovutettiin kustantajalle. Kirja kirjoitettiin ensisijaisesti digi- ja äänikirjaksi, mutta siitä on saatavilla myös printtiversio. Äänikirjan lukijoina ovat Nina Lyytinen ja Panu Vauhkonen.

Kirjoitusprosessin aikana kirjoittajat oppivat tuntemaan toisensa.

”Kirjan kirjoittaminen yhteistyönä onnistuu hyvin, jos tiimityöskentely toimii. Meillä on Ninan kanssa erilaisia luonteenpiirteitä, mutta myös asioita, jotka yhdistävät meitä. Kumpikin tarttuu ripeästi toimeen, ei jää jahkailemaan, joustaa, kun tarvitaan muutosta ja noudattaa aikatauluja. Kun tavoite on asetettu, sitä kohti mennään ja iloitaan siitä, että saadaan tehdä tärkeää työtä lukijoiden hyväksi. Työskentely psykologin kanssa lisäsi myös omaa itsetuntemustani”, sanoo Sirpa

Nina kertoo nauttineensa yhteistyöstä.

”Sirpa kommunikoi mielellään kirjoittamalla ja minä puhumalla. Usein viestittelyn jälkeen iltamyöhälläkin pirautin Sirpalle, kerroin ajatuksistani ja pohdin kirjan sisältöjä. Kirjoittamisen aikana tuli monia innostuksen hetkiä ja mukavia oivalluksia. Niitäkin oli hienoa jakaa toisen kanssa. Yhteistyössä erilaisuutemme on vahvuus. Sirpa kuunteli kärsivällisesti pulppuavaa puhettani. Hän piti kiinni siitä, ettei kirja ole liian teoreettinen ja auttoi ilmaisemaan asioita niin, että puolen tunnin puhelu tiivistyi pariin lauseeseen.”

Sirpa Pääkkönen ja Nina Lyytinen. Kuva: Niclas Mäkelä / Otava

 Medialle

Tekijöiden haastattelupyynnöt ja kirjan pdf-vedos: adele.couavoux@otava.fi.

Kirjan kansikuvia saa käyttää vapaasti kirjaa koskevissa arvioissa, kirjoituksissa tai some-postauksissa. Kirjailijoiden kuvia voi käyttää samaan tarkoitukseen, mutta niiden yhteydessä on mainittava kuvaajan ja kustantamon nimi: Niclas Mäkelä / Otava. Kansikuvien yhteydessä mainintaa ei tarvita.

Kuvat löydät Otavan mediapankista hakemalla kirjan tai kirjailijan nimellä.

Kirjan lehdistötiedote (17.2.2022, Otava).

 
Ole oma pomosi - HS

HS Visio 9.3.2022, alkuperäinen kuvituskuva: Kimmo Taskinen/HS

Helsingin Sanomat: Tunne itsesi

Helsingin Sanomien toimittaja Laura Kukkonen haastatteli Nina Lyytistä kirjan teemoista 9.3.2022 HS Visioon:

KUN stressaa ja projektit on saatava valmiiksi, ihminen ei aina pysähdy pohdiskelemaan, mistä tekijöistä stressi todella kumpuaa.

Psykologi Nina Lyytisen mukaan niin kuitenkin kannattaisi tehdä. Lyytisen ja toimittaja Sirpa Pääkkösen teos Ole oma pomosi. Virtaa työhön ja vapaalle (Otava 2022) keskittyy itsensä johtamiseen itsetuntemuksen kehittämisen kautta.

”Tärkeintä on tutustua itseen: mikä innostaa, mikä kuormittaa, mikä antaa voimaa ja mikä vie voimavaroja? Sitä kautta voi lähteä kokeilemaan, mikä toimii ja ottaa aikaa reflektoida kokemuksia ja työtilanteita. On aika vaikeaa johtaa itseään, jos ei tunne omia innostuksen ja kuormituksen lähteitään”, Lyytinen sanoo.

Helsingin Sanomat 9.3.2022, Teksti: Laura Kukkonen/HS, kuva: kuvakaappaus, alkuperäinen kuvituskuva Kimmo Taskinen/HS

 

Kauppalehti, Tekniikka & Talous, Uusi Suomi, Tietoviikko: Yksi virhe toistuu suomalaisten työskentelyssä – Heikentää työtehoa ja jaksamista

Toimittaja Ville Mäkilä haastatteli Nina Lyytistä kirjan teemoista. Haastattelu julkaistiin Kauppalehdessä ja Tekniikka & Talous -lehdessä.

Nykyajan työelämässä on yhä tärkeämpää se, että työntekijä kykenee johtamaan itseään.

Asian on havainnut myös työelämään perehtynyt psykologi Nina Lyytinen. Hän käsittelee itsensä johtamista ja sen merkitystä tuoreessa toimittaja Sirpa Pääkkösen kanssa kirjoittamassaan kirjassa Ole oma pomosi (Otava, 2022).

Kirjassa käsitellään, mitä itsensä johtaminen on, miksi se on tärkeää ja miten siinä voi kehittyä.

”Olen huomannut, että monesti kiihtyvässä työtahdissa ja nopeutuvassa maailmassa halutaan, että työntekijät kehittäisivät itse taitojaan. Samalla unohdetaan se, että tähän liittyy vahvasti organisaatiotoimintaa ja organisaatioiden rakenteita. Itsensä johtaminen ei ole pelkästään yksilön vaan koko organisaation asia.”

Kauppalehti 9.3.2022, Tekniikka & Talous 13.3.2022, Uusi Suomi 14.3.2022, Tietoviikko 20.3.2022: Teksti: Ville Mäkilä/Kauppalehti, kuva: kuvakaappaus, alkuperäinen kuva Joel Maisalmi/Kauppalehti

 

Iltalehti 9.3.2022

Iltalehti: Oletko oman mielesi aikavaras?

Iltalehti teki jutun kirjasta 9.3.2022.

Jos tulet toistuvasti keskeyttäneesi itsesi ja tarkkaavaisuutesi herpaantuu usein, sinulla saattaa olla ADT, attention deficit trait.

Termillä viitataan keskittymishäiriöön, kirjoittavat psykologi Nina Lyytinen ja toimittaja Sirpa Pääkkönen Ole oma pomosi – virtaa työhön ja vapaalle -kirjassaan (Otava, 2022).

Toisin kuin kehityksellinen tarkkaavaisuushäiriö kuten ADHD, tämä tila on itse aiheutettu, kirjassa myös kerrotaan.

Tila kehittyy tyypillisesti hiljalleen. ”Se ei ole seurausta yhdestä kiireisestä jaksosta työstä”, Lyytinen ja Pääkkönen antavat esimerkin, vaan pienten arkisten valintojen summa.

Iltalehti 9.3.2022, Teksti: Noora Vilen

 

Ilta-Sanomat: Milloin loppuun palaminen uhkaa? 8 huolestuttavaa merkkiä, joita ei kannata sivuuttaa

Ilta-Sanomat kirjoitti kirjasta työuupumuksen näkökulmasta 15.3.2022.

OLEN koko ajan väsynyt, vaikka otan yöunien lisäksi päivätorkut. Tuntuu, että en herää uuteen päivään ollenkaan.

Tämä on turha projekti, ketä voisi kiinnostaa!

Tällaiset tuntemukset ja ajatukset voivat kertoa siitä, että sinua uhkaa uupumus tai että olet jo ylikuormittunut, selviää Nina Lyytisen ja Sirpa Pääkkösen uudesta kirjasta Ole oma pomosi – virtaa työhön ja vapaalle (Otava).

Etätyö, kiihtyvä tahti ja muut työelämän muutokset verottavat monen voimavaroja. Uupumusta kokee jossain työuransa vaiheessa jopa joka neljäs suomalainen.

– Työuupumus kehittyy pitkään jatkuneen stressin seurauksena. Ihminen puurtaa täysillä, omistautuu työlleen ja aikansa nauttiikin siitä, mutta unohtaa palautua ja rentoutua, Lyytinen ja Pääkkönen kirjoittavat.

Ilta-Sanomat 15.3.2022, Teksti: Noora Valkonen, Kuva: kuvakaappaus, alkuperäinen kuvituskuva Colourbox

 
Kumposti 15.3.2022

Kumposti 15.3.2022.

Kumposti: Ole oma pomosi - koronavuosi tuotti kirjan itsensä johtamisesta

Helsingin Kumpulan kylälehti Kumposti julkaisi Sirpa Pääkkösen kirjoituksen kirjan syntyprosessista.

Kumposti 15.3.2022, Teksti: Sirpa Pääkkönen.

 

Talouselämä: Näin ryhdyt oman elämäsi pomoksi – Itsensä johtamiseen voi soveltaa samoja oppeja kuin johtamiseen yleensä

Toimittaja Tuula Toivio arvioi kirjan Talouselämässä 7.4.2022.

Uutuusteos auttaa hahmottamaan ja harjoittelemaan taitoja, joita tarvitaan modernissa työelämässä.

Itsensä johtamisen tarve on etätyöaikana lisääntynyt, mutta kovatahtiset, pirstaleiset ja jatkuvasti muuttuvat työt edellyttävät sitä muutenkin. Oman elämänsä pomon on tunnettava itsensä ja tarpeensa, osattava asettaa rajoja ja säädellä tunteitaan. Tietokirja Ole oma pomosi on syntynyt psykologi Nina Lyytisen ja toimittaja Sirpa Pääkkösen yhteistyönä.

Itsetuntemus lähtee oman temperamentin ymmärtämisestä. Esimerkiksi introverttejä usein aliarvioidaan työelämässä. Joku voi olla työssään tehokas ja ihmisenä varautunut, toinen lörpöttelijä, joka saa aikaan vähemmän kuin puheiden perusteella luulisi. Ihmisten lokerointi on kuitenkin ongelmallista, sillä ihminen on joustava ja erilaiset tilanteet vaikuttavat käyttäytymiseen.

Talouselämä 7.4.2022, Teksti: Tuula Toivio. Kuva: kuvakaappaus.

 

Leo Stranius: Maaliskuun 2022 kirjat ja kirjasuositukset

Toimitusjohtaja, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja tietokirjailija Leo Stranius arvioi kirjamme blogissaan.

Miten selvitä nykyisen työelämän vaatimuksista? Hyvä kirja ja ajankuva itsensä johtamisesta. Myös siitä, mitä etätyö on tuonut työelämään.

Hyviä välineitä tunnistaa oma ja kollegoiden tapa tehdä hommia sekä lisätä hallinnan tunnetta. Kehityskeskustelu kannattaa käydä säännöllisesti myös itsensä kanssa.

Työpaikalle ei kannata tulla, jos on liian kiire olla läsnä. Mitä aikaisemmin oman uupumisen huomaa, sen nopeammin pystyy palautumaan.

LeoStranius.fi 1.4.2022, Teksti: Leo Stranius, kuva: kuvakaappaus.

 

Telma-lehti 2-2022, 26.4.2022.

TELMA-lehti: 5 kysymystä kirjasta

Telma-lehti haastatteli Nina Lyytistä ja Sirpa Pääkköstä itsensä johtamisesta. TELMA on Työsuojelurahaston ja Työturvallisuuskeskuksen julkaisema työelämän kehittämisen erikoislehti.

Onko jokaisesta omaksi pomokseen?

Johdamme itseä monella tasolla eli jokainen on jo pomo itselleen. Se on taito, jota voi kehittää. Hyvänä pomona oleminen vaatii, että tuntee itsensä ja tunnistaa omat tarpeensa.
Itsensä johtamisen taito korostuu asiantuntija-ammateissa, joiden määrä kasvaa koko ajan.

Kaikilla on työtehtäviä ja hetkiä työpäivässä, joihin voi itse vaikuttaa. Moni työntekijä voi päättää esimerkiksi sen, missä järjestyksessä tekee eri työtehtäviä ja miten tauottaa työpäivänsä.

Miksi se kannattaa?

Kun johtaa itseään, jaksaa paremmin töissä ja virtaa jää vapaa-ajalle. Työntekijä voi ottaa huomioon oman vireystilansa päivän aikana. Kun tunnistaa vireystilansa, huomaa, milloin tarvitsee taukoa ja kehon rauhoittamista ja milloin taas keho kaipaa herättelyä esimerkiksi pienellä liikuntatuokiolla.

Välillä täytyy hiukan puskea itseään eteenpäin, jotta saavuttaa asetetun deadlinen ja saa tylsänkin tehtävän tehtyä. Välillä on hyvä siirtää tehtävä myöhempään ajankohtaan.

Telma-lehti 2-2022, 26.4.2022, digi 3.5.2022, Teksti: Katarina Cygnel-Nuortie

Psykopodiaa-podcast 16.1.2023

Psykopodiaa-podcast 111: Ole oma pomosi - itsensä johtaminen.

Psykopodiaan tuottaja Mikko Heiskala haastatteli Nina Lyytistä kirjan aiheista.

Itsensä johtamisella tarkoitetaan viisaita valintoja työpäivän aikana ja vapaalla. Siihen sisältyy ajanhallinta, työn suunnittelu ja palautumisesta huolehtiminen. Se on oman toiminnan ohjausta, suunnittelua ja sen seurantaa.

Jotta voi johtaa itseään hyvin, on myös tunnettava itsensä. Itsetuntemus kehittyy vuorovaikutuksessa muiden ja itsen kanssa. Itsetuntemukseen sisältyy oman osaamisen, taitojen ja kehittämiskohteiden tunnistaminen. Siihen liittyy myös kyky havainnoida itseään ja tunnistaa omia ajatuksia, tunteita ja toimintatapoja - myös omia hyviä ja huonoja puolia.

Tämän jakson aiheena on itsetuntemus ja itsensä johtaminen.

Jaksossa kuulet mm.

  • Mitä itsensä johtamisella tarkoitetaan?

  • Mikä merkitys itsetuntemuksella ja arvoilla itsensä johtamiselle?

  • Miten omaa tekemistään kannattaa johtaa?

  • Mitä sudenkuoppia ja kompastuskiviä itsensä johtamiseen liittyy?

  • Lopuksi Nina antaa myös käytännön vinkkejä itsensä johtamiseen.

Psykopodiaa-podcast 16.1.2023, Teksti: Psykopodiaa, Kuva: Vesa Tyni.

Karjalainen.fi 18.3.2023, Teksti: Heli Pottonen, Kuva: kuvakaappaus, alkuperäinen kuvituskuva Sanna Korhonen

Karjalainen: Viisaat valinnat työpäivän aikana heijastuvat yöuniin asti – "Jos ei tunne itseään, on vaikea johtaa itseään"

Karjalaisen toimittaja Heli Puttonen haastatteli Nina Lyytistä kirjan teemoista 18.3. lehteen.

Tuntuuko, että yhä kiihtyvä työtahti ja jatkuvat muutokset vievät mukanaan kuin lastua laineilla? Fiksut valinnat eivät tarkoita vain sitä, että jaksaa tehdä työtä hyvin, vaan kyse on kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista: virtaa jää itselle tärkeille asioille ja työstä tulee vain yksi osa elämää.

Karjalainen.fi 18.3.2023, Teksti: Heli Pottonen, Kuva: kuvakaappaus, alkuperäinen kuvituskuva Sanna Korhonen.

Oppimisen psykologia -podcast 14.3.2023, Teksti: Hanna Siefen, kuva: Oppimisen psykologia

Oppimisen psykologia -podcast: #52 Itsetuntemus ja itsensä johtaminen

Nina Lyytinen vieraili Oppimisen psykologia -podcastissa keskustelemassa Ole oma pomosi -kirjamme teemoista.

Itsensä johtaminen on arvokas taito. Sen avulla osaamme tehdä viisaampia valintoja työssä ja työpäivän aikana, jotta jaksamme paremmin ja työ pysyy mielekkäänä. Hyvä itsensä johtaminen vaatii itsetuntemusta eli ymmärrystä itsestä, omista tarpeista ja toiveista. Kuka olen, mikä on minulle tärkeää ja millainen on persoonallisuuteni? Itsetuntemuksen avulla voi myös oppia tunnistamaan, mikä kuormittaa juuri itseä ja mistä saa energiaa.

Tässä jaksossa keskustelen työ- ja organisaatiopsykologi Nina Lyytisen kanssa seuraavista teemoista:

Miksi itsetuntemus on tärkeää työelämässä?

Miten itsetuntemus liittyy itsensäjohtamiseen?

Mitkä ovat tyypillisiä itsensä johtamisen haasteita ja miten ne taklataan?

Oppimisen psykologia -podcast 14.3.2023, Teksti: Hanna Siefen, kuva: Oppimisen psykologia

 

Kertojan ääni podcast 18.4.2023

Kertojan ääni -podcast: #113: Mitä arvoilla tekee, työ- ja organisaatiopsykologi Nina Lyytinen?

Nina Lyytinen oli Kertojan ääni -podcastissa Jukka Aalhon haastateltavana keskustelemassa arvoista kirjan pohjalta.

Mitä arvot oikeastaan ovat? Miten ne ohjaavat toimintaamme ja mistä tietää, mitä arvoja itsellä onkaan? Vieraana työ- ja organisaatiopsykologi Nina Lyytinen, jonka Psykologiliitto valitsi Vuoden psykologiksi 2023 ja jonka Psykopodiaa-podcast valottaa ihmismielen eri puolia.

Kertojan ääni 18.4.2023, Teksti: Jukka Aalho.