Psykologi Nina Lyytinen

 Tunnista manipulointi

 

Esittely

Kun ihminen suostuu johonkin haluamattaan, on usein kyse manipulaatiosta. Miksi niin käy ja millaisia tehokeinoja manipuloija silloin käyttää? Haitallisen vaikuttamisen tunnistamisesta ja rajojen asettamisesta on hyötyä niin ihmissuhteissa kuin työpaikoilla ja sosiaalisessa mediassakin.

Jokainen meistä pyrkii joskus vaikuttamaan toisiin ihmisiin erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Manipuloinnista puhumme silloin, kun on sattunut jotain ikävää tai vuorovaikutus ei tunnu tasapuoliselta. Manipulointi voi olla tietoista ja suunnitelmallista, mutta siihen voi sortua myös vahingossa. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse jäädä manipuloinnin uhriksi.

Tunnettujen psykologien monipuolinen kirja kertoo manipulointitilanteista ja erilaisista varoitusmerkeistä, joista manipuloinnin voi tunnistaa. Aina se ei ole helppoa, sillä haitallinen suostuttelu voi olla myös imartelevaa, hienovaraista ja osittain kohteen omiakin etuja edistävää.

Manipuloinnin tunnistamisen lisäksi kirja opettaa asettamaan haitalliselle vaikuttamiselle myös rajoja. Ne voivat olla monenlaisia tilanteesta ja henkilöstä riippuen. Yhdelle rajat voivat tarkoittaa tietyn ihmissuhteen katkaisemista, toiselle ne voivat olla kontaktien määrän tai pituuden rajoittamista, kolmannelle tunteista kertomista tai tilan ottamista keskustelussa.

Kirja auttaa myös tunnistamaan oman vaikutusvallan vuorovaikutustilanteissa. Se sisältää lisäksi käytännön harjoituksia. Lukija oppii tarkastelemaan omaa toimintaansa ja viestintäänsä – saattaapa hän löytää manipuloijan piirteitä myös itsestään.

Kirjan voi ostaa painettuna, e- ja äänikirjana. Äänikirjan lukevat Nina Lyytinen ja Mikko Toiviainen.

Kuva: Niclas Mäkelä / Otava

Kirjoittajat

 

Tunnista manipulointi pohjautuu psykologiseen tutkimukseen ja kirjoittajien pitkän psykologityöuran kautta kertyneeseen käytännön kokemukseen.

PsL Nina Lyytinen on työ- ja organisaatiopsykologian erikoispyskologi. Hän on julkaissut Sirpa Pääkkösen kanssa kirjan Ole oma pomosi. Hänen juontamansa Psykopodiaa-podcast on Suomen suosituin psykologiaa käsittelevä podcast. Lyytinen on Vuoden psykologi 2023. Nina työskentelee kouluttajana ja valmentajana. Lisäksi hän kirjoittaa Faktaan ja Kauppalehteen kolumneja, joissa hän jakaa näkemyksiään ja neuvojaan työelämän ajankohtaisiin kysymyksiin.

Nina Lyytinen (Kuva: Niclas Mäkelä / Otava)

 

PsL Satu Pihlaja on psykoterapian erikoispsykologi ja kirjoittanut teokset Aikaansaamisen taika ja Valinnan paikka.

Satu Pihlaja (Kuva: Niclas Mäkelä / Otava)

 Media

Tekijöiden haastattelupyynnöt ja kirjan pdf-vedos: hanna-leena.soisalo@otava.fi.

Kirjan kansikuvia saa käyttää vapaasti kirjaa koskevissa arvioissa, kirjoituksissa tai some-postauksissa. Kirjailijoiden kuvia voi käyttää samaan tarkoitukseen, mutta niiden yhteydessä on mainittava kuvaajan ja kustantamon nimi: Niclas Mäkelä / Otava. Kansikuvien yhteydessä mainintaa ei tarvita.

Kuvat löydät mediapankista hakemalla kirjan tai kirjailijan nimellä.

Kirjan lehdistötiedote (2.4.2024, Atena).

Nina Lyytinen ja Satu Pihlaja (Kuva: Niclas Mäkelä / Otava)

 

Helsingin Sanomat: Kymmenen varoitusmerkkiä

Helsingin Sanomien toimittaja Juho Jokinen haastatteli Satu Pihlajaa kirjan teemoista 25.4.2024 HS Elämään.

SINUA manipuloidaan. Ja sinäkin ehkä manipuloit – tietoisesti tai tietämättäsi.

Manipulointia on kaikkialla, missä ihmiset ovat vuorovaikutuksessa keskenään.

Manipulointi tarkoittaa toisen ohjailua oman edun saavuttamiseksi. Vakavimmillaan se on henkistä väkivaltaa, joka vie kohteeltaan itsetunnon ja moukaroi mielenterveyttä.

Lievimmillään se on harmitonta, mahdollisesti kaikkia osapuolia lopulta hyödyttävää mielenpeliä.

Parisuhde, ystävyyssuhteet ja työelämä ovat elämän osasia, joissa tyypillisimmin manipuloidaan ja tullaan manipuloiduiksi.

”Muistan ensimmäisiltä työvuosiltani, että minulle sanottiin ’ota Satu vielä tämä nuori potilas, kun olet itsekin nuori’. Eihän sellainen perustelu ollut mistään kotoisin, mutta sillä keinolla minut saatiin suostumaan ottamaan enemmän töitä kuin siinä kohdassa olisi todellakaan kannattanut”, kertoo erikoispsykologi Satu Pihlaja.

Pihlaja on kirjoittanut kollegansa erikoispsykologi Nina Lyytisen kanssa kirjan Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi (Atena), joka julkaistaan huhtikuun lopussa.

Helsingin Sanomat 25.4.2024, Teksti: Juho Jokinen/HS, kuva: kuvakaappaus, alkuperäinen kuvituskuva Rio Gandara/HS.

 

Ilta-Sanomat: Parisuhteen myrkyttäjä

Ilta-Sanomien toimittaja Erika Åkman haastatteli Satu Pihlajaa kirjan teemoista 24.4.2024 IS Extraan.

Kumppanillasi saattaa olla myrkyllinen tapa, jota et tajua kyseenalaistaa. Asiantuntijan mukaan siihen kannattaa havahtua ennen kuin on liian myöhäistä. Pitkään jatkuessaan salakavala kierre voi johtaa uupumukseen, masennukseen ja eroon.

Ilta-Sanomat 24.4.2024, Teksti: Erica Åkman, kuva: kuvakaappaus.

 

MTV3 Huomenta Suomi: Suostuttelua vai manipulointia – tunnistatko haitallisen vaikuttamisen?

Nina Lyytinen ja Satu Pihlaja olivat MTV3 Huomenta Suomessa Jesse Kamrasin haastateltavana kirjan teemoista 29.4.2024.

MTV3 Huomenta Suomi, 29.4.2024, toimittaja: Jesse Kamras.

 

Iltalehti.fi Hyvä olo: Vaaralliset aseet

Iltalehden Annabella Kiviniemi kirjoitti 1.5.2024 jutun manipuloinnista käyttäen kirjaa lähteenä.

Käykö sinulle niin, että suostut asioihin, joita et oikeasti haluaisi, ehtisi tai jaksaisi? Luettuasi tämän jutun opit vihdoin kieltäytymään ja tunnistamaan myrkylliset läheiset.

Lähipiirissäsi voi olla henkilö, joka on taitava suostuttelemaan sinua. Hän käyttää vaikeasti havaittavia ja epäsuoria keinoja. Hänellä tuntuu olevan aivan maaginen ote sinuun. Huomaat jälkikäteen tehneesi, kuten hän toivoi, vaikka et itse välttämättä halunnut sitä.

Iltalehti.fi Plus, Hyvä Olo 1.5.2024, Teksti: Annabella Kiviniemi, kuva: kuvakaappaus.

 

MTV Uutiset.fi: "Tietää, että ei halunnut tätä, mutta suostui silti" – miten tunnistaa haitallisen manipuloinnin?

MTV:n Maria Aarnio kirjoittu Nina Lyytisen ja Satu Pihlajan Huomenta Suomi haastattelun pohjalta jutun MTVuutiset.fi sivuille 4.5.2024.

Manipuloija ymmärtää toisen heikkoudet ja osaa käyttää niitä edukseen. Manipulaatiosta on vaikeaa kieltäytyä eikä ein sanomiselle aidosti ole tilaa. 

Jokainen pyrkii joskus vaikuttamaan muiden mielipiteisiin tai päätöksiin. Älä nyt tota pyörää osta, se on huono, sanomme, koska haluamme varoittaa. 

Erikoispsykologi Nina Lyytisen mukana on luonnollista, että ihmisellä on "itsekkäitä" pyrkimyksiä. Toisinaan neuvon tai ohjeen kaapuun verhotut ohjeet tai vaatimukset ovat kuitenkin oman edun tavoittelua, josta koituu toiselle haittaa. Silloin kyseessä on manipulointi, joka on vahingollista.

– Kun manipulointi on haitallista, siellä on itsekkäitä pyrkimyksiä. Voidaan yrittää vaikuttaa toisen tunteisiin, siinä voi olla epäeettisiä piirteitä. Toisen tarpeet ja toiveet eivät ole huomioituna, Lyytinen kuvaa Huomenta Suomessa.

MTVuutiset.fi 4.5.2024, Teksti: Maria Aarnio, kuva: kuvakaappaus.

 

Arvio kirjasta Psykologi-lehdessä: Masters of Puppets – Miten meitä manipuloidaan

Kaisu Paulanto kirjoitti kiittävän arvion kirjasta Psykologi-lehteen 29.4.2024.

Vaikuttamista on kaikkialla: kaverisuhteissa, somessa, kaupoissa, internetissä, erilaisissa yhteisöissä, työelämässä, politiikassa ja perhesuhteissa. Väärin käytettynä vaikuttamista voidaan kutsua haitalliseksi tai eettisesti vääräksi manipuloinniksi.

Kirja rohkaisi myös suoraan kommunikointiin. Kannattaa vain yksinkertaisesti kommunikoida avoimesti ja suoraan siitä, mitä toivomme muilta.

Kirjaa ja Ylen podcastia varten tekijät keräsivät esimerkkejä manipuloinnista kysymällä somessa ihmisiltä, miten heitä on manipuloitu. Kirjan esimerkit ovat tämän vuoksi hyvin informatiivisia, eläviä ja helposti samaistuttavia. Eräs tuttavani kertoi kuunnelleensa Lyytisen ja Pihlajan Ylen Näin minua manipuloidaan -podcastjakson ystävyyssuhteista ja kertoi jakson olleen valaiseva. Manipulointia esim. parisuhteessa on käsitelty paljon, mutta harvemmin on käsitelty manipulointia muuten. Ylen podcast on hyvin tehty, kuten myös tämä kirja. Teksti etenee jouhevasti ja on helppolukuinen. Kirjassa on kivasti ja laajasti tuotu esiin muiden psykologien ajatuksia ja harjoituksia, kuten myös Lyytisen podcasteissa on tapana. 

Psykologi-lehti 29.4.2024, teksti: Kaisu Paulanto, kuva: kuvakaappaus.

 

Psykopodiaa-podcast 148. Miten tunnistat manipuloinnin ja löydät omat rajasi?

Oletko huomannut suostuneesi johonkin haluamattasi? Sinua on luultavasti silloin manipuloitu. Tämän jakson aiheena on haitallisen manipuloinnin tunnistaminen ja sille rajojen asettaminen. Tästä on hyötyä niin ihmissuhteissa kuin työpaikallakin.

Jakson asiantuntijavieraina ovat Psykopodiaan vakiojuontaja, psykologi, tietokirjailija Nina Lyytinen sekä psykologi, valmentaja, tietokirjailija Satu Pihlaja

Nina ja Satu käsittelevät muun muassa seuraavia kysymyksiä:

- Mistä manipuloinnissa on kyse?

- Miten manipulointi ilmenee erilaisissa ihmissuhteissa?

- Miten voit huomata manipuloinnin?

- Miten voit rajat asettamalla suojautua manipuloinnilta?

Psykopodiaa-podcast 29.4.2024.

 

Rosebud Sivullisen lava YouTube: Kirjajulkkarien striimi-tallenne

Täältä voit katsoa striimi-tallenteen kirjajulkkareista 29.4.2024.

Tunnettujen psykologien käytännönläheinen kirja pureutuu manipuloivaan käytökseen ja siltä suojautumiseen. Kun ihminen suostuu johonkin haluamattaan, häntä saatetaan manipuloida. Miksi niin käy ja millaisia tehokeinoja manipuloija silloin käyttää? Haitallisen vaikuttamisen tunnistamisesta ja rajojen asettamisesta on hyötyä niin ihmissuhteissa kuin työpaikoilla ja sosiaalisessa mediassakin. Monipuolinen kirja kertoo manipulointitilanteista ja erilaisista varoitusmerkeistä sekä sisältää käytännön harjoituksia. Lukija oppii tarkastelemaan omaa toimintaansa ja viestintäänsä - saattaapa hän löytää manipuloijan piirteitä myös itsestään.

 

Menysty uupumatta -podcast, jakso 29: Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi

Nina ja Satu olivat Emma Mieskosen vieraina Menesty uupumatta -podcastissa keskustelemassa manipuloinnista työelämässä.

Manipulointi on yksi työelämän vaietuista tabuista, ja niistä jos jostain on tärkeää puhua!

Siksi olenkin superinnoissani tämän viikon Menesty uupumatta podcastin 🎙️ jaksosta, johon sain vieraakseni Satu Pihlajan sekä Nina Lyytisen, jotka ovat tällä viikolla (!!) julkaisseet kirjan ✨Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi ✨

Näiden erikoispsykologien kanssa olin podissa kovassa seurassa… ja opin itsekin ihan mielettömästi uutta omien rajojen pitämisestä ja kiireen käsittelystä ympäristössä, jossa vaikuttaminen ei ole aina puhtaasti positiivista.

Jaksossa keskustelemme Satun & Ninan kanssa muun muassa manipuloinnin tunnistamisesta, siltä suojautumisesta, sekä ehkä siitä kaikista hankalimmasta… eli kuinka sanoa EI itsellesi ja muille silloin, kun omia rajoja koetellaan manipuloinnin keinoin.

Joten jos siis halua oppia…

👉🏽 Miltä manipulointi työelämässä näyttää ja miten siltä suojaudutaan

👉🏽 Miten omista rajoista pidetään kiinni vaikeassakin tilanteessa

👉🏽 Ja kuinka itse vältät manipuloinnin, ja pyydät apua positiivisilla vaikuttamisen keinoilla

…niin nappaa jakso kuunteluun 🎙️🎙️

Menesty uupumatta-podcast 1.5.2024, Teksti ja kuva: Emma Mieskonen.

 

Hidasta elämää.fi: Mistä manipuloinnin tunnistaa? – Huomaa itsessäsi nämä 3 tunnetta

Satu Pihlaja kirjoitti artikkelin manipuloinnin tunnistamisesta Hidasta elämää -sivustolle.

Menitkö lupautumaan johonkin, mihin et oikeastaan olisi halunnut? Hämmästyit ehkä itsekin, että suostuit, vaikka etukäteen ajattelit pitäväsi rajoistasi kiinni. Tuliko taas huono fiilis, kun joku vuodatti omat murheensa sinulle, eikä edes kysynyt sinun kuulumisiasi? Olet ehkä joutunut manipuloinnin kohteeksi! Tässä blogissa kerron, miten manipuloinnin voisi tunnistaa.

- Syyllisyyden tunne

- Hädän ja kiireen tuntu

- Tunne siitä, että olet erityinen

Hidasta elämää.fi 2.5.2024, Teksti: Satu Pihlaja, kuva: kuvakaappaus.

 

Hidasta elämää.fi: 14 tapaa, joilla sinua voidaan manipuloida – osa on hyvin huomaamattomia

Hidasta Elämää sivusto kirjoitti jutun manipuloinnin tavoista kirjan pohjalta, mainosyhteistyönä Atena Kustannuksen kanssa.

  1. Epäsuora puhe

  2. Kielteisten tunteiden herättäminen

  3. Myönteisten tunteiden herättäminen

  4. Eettiseen toimintaan vetoaminen

  5. Läheisyyteen vetoaminen

  6. Kiitollisuudenvelan synnyttäminen

  7. Valheiden kertominen selän takana

  8. Avuttomuuteen ja hätään vetoaminen

  9. Henkinen väkivalta

  10. Sumuttaminen

  11. Eristäminen

  12. Ryhmäpaineen luominen

  13. Keskustelun sabotointi

  14. Rankaiseminen ikävällä tunteenpurkauksella

Hidasta Elämää mainosyhteistyössä Atena Kustannuksen kanssa 8.5.2024, kuva: kuvakaappaus

 

Ilona Rauhala -podcast: Manipuloinnin psykologia: tunnista ja suojaudu haitalliselta vaikuttamiselta

Nina Lyytinen vieraili keskustelemassa kirjan teemoista Ilona Rauhala -podcastissa 14.5.2024.

Jaksossa keskustelen manipuloinnin psykologiasta yhdessä psykologi Nina Lyytisen kanssa! Keskustelemme jaksossa manipuloinnin piirteistä ja luonteesta. Mitä manipulointi on ja miten tunnistaa?

okainen meistä käyttää hyväkseen manipuloinnin keinoja saadakseen haluamansa. Olemme myös jatkuvasti itse manipuloinnin kohteena eri konteksteissa. Missä vaiheessa vaikuttaminen tai terve oman edun tavoittelu muuttuu haitalliseksi manipuloinniksi?

Manipulointi ei ole vain negatiivinen ilmiö. Nina puhuukin positiivisesta manipuloinnista ja siitä että manipuloinnin tehokeinoja voi käyttää myös hyvään. Miten voit harjoittaa positiivista manipulointia itseesi ja muihin? Sen kuulet jaksossa.

Nina antaa myös parhaat vinkit omien rajojen asettamiseen ja manipuloinnilta suojautumiseen.

Ilona Rauhala -podcast 14.5.2024, teksti: Ilona Rauhala -podcast.

 

Super-lehti: Tahto toisen käsissä – Manipuloija osaa vetää juuri oikeasta tunnenarusta

Satu Pihlaja oli Super-lehden haastateltavana kirjan aiheista:

Manipuloija yrittää ohjailla toisen ajatuksia tai käytöstä huomaamatta. Omien rajojen tunteminen voi suojata manipuloinnilta

Tunnistatko tilanteen, jossa potilas vaatii lääkitystä, jota hänelle ei ole määrätty? Potilas saattaa käyttäytyä uhkaavasti tai pelottavasti painostaessaan hoitohenkilökuntaa toimimaan tahtonsa mukaan. Tai kenties potilas tylyttää henkilökuntaa, koska mielestään hänelle kuuluisi tietty diagnoosi. On tavoite mikä tahansa, keinovalikoima on laaja: potilas voi esiintyä epätoivoisena, tuskaisena. Hän saattaa liioitella oireita, kertoa muunneltua, väritettyä totuutta tai pyrkiä esimerkiksi herättämään myötätuntoa. Tai jättää jotakin olennaista kertomatta.
Kyse on manipuloinnista.

Super-lehti 21.5.2024, Teksti: Tiiu Pohjalainen, kuva: kuvakaappaus, alkuperäinen kuvituskuva: Matti Westerlund.

 

Heikelä & Koskelo 23 minuuttia -podcast | 917: Näin meitä manipuloidaan - Satu Pihlaja ja Nina Lyytinen

Nina Lyytinen ja Satu Pihlaja olivat vieraina 23 minuuttia -podcastissa kertomassa kirjan teemoista 29.5.2024.


 

Anna: Tietyt piirteet altistavat manipuloinnille – näin tunnistat hienovaraisen ohjailun

Jos olet manipuloinnille altis persoona, omien puolien pitämistä kannattaa opetella. Tiettyjen ihmisten manipulointia voi olla erityisen vaikeaa vastustaa.

Nina Lyytinen oli Anna-lehden haastateltavana kirjan teemoista 6.6.2024.

Manipulointi on vuorovaikutusta, jossa henkilö pyrkii vaikuttamaan toiseen oman etunsa tavoittelemiseksi. Kuka tahansa voi tulla manipuloiduksi, mutta tietyt ihmistyypit ovat sille muita alttiimpia. Psykologi Nina Lyytinen kertoo, millainen on tyypillinen manipuloinnin uhri.

Manipuloinnin uhri voi olla miellyttäjä tai konfliktin karttaja

Esimerkiksi miellyttämisen tai auttamisen tarve ja se, jos itsellä on tapana hakea hyväksyntää muilta, voi altistaa manipuloinnille. Myös liiallinen empatia ja muiden ymmärtäminen voi johtaa siihen, että omat tarpeet ja tunteet jäävät sivuun. 

– Hyväntahtoinen, epäitsekäs ihminen voi ajatella, että omien puolien pitäminen olisi itsekästä. Tällöin hän saattaa sopeutua manipuloijan tahtoon eikä välttämättä edes tunnista, että häntä on manipuloitu, psykologi Nina Lyytinen kertoo.

Myös ihmiset, joiden on vaikea sietää kielteisiä tunteita ja jotka kaikin keinon välttelevät konflikteja, ovat muita alttiimpia manipuloinnille. Manipuloija voi aistia heissä epävarmuutta, mikä antaa hänelle valtaa. 

Elämäntilannekin voi vaikuttaa siihen, kuinka helposti ihminen on manipuloitavissa. Vakavasti sairas tai traumatisoitunut ihminen voi tarttua helposti vääriin lupauksiin. Myös surun, kriisin tai stressin keskellä manipuloiduksi joutuminen on todennäköisempää kuin muulloin, sillä hankalassa elämäntilanteessa omia rajoja voi olla vaikeaa asettaa.

Anna.fi 6.6.2024, Teksti: Johanna Jantunen, kuva: kuvakaappaus.

 

Yle.fi: ”Minua manipuloitiin pala kerrallaan” – Meeri uskoi puolison valheet ja allekirjoitti avioehdon

Nina Lyytinen oli Ylen haastateltavana manipuloinnista 19.6.2024.

Manipuloija on usein hyvin taitava käyttämään valtaa, ja tilanteisiin saattaa olla hankala puuttua, sanoo psykologi Nina Lyytinen, toinen Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi -kirjan kirjoittajista.

Manipuloiva käytös voi saada ihmisen suostumaan asioihin haluamattaan. Omia rajoja ja mielipiteitä voi olla haastavaa tuoda esiin esimerkiksi jätetyksi tulemisen tai väkivallan pelossa. Joskus tilanteisiin myös tottuu, ja niistä tulee osa arkea.

Manipulointi voi olla viatonta ja tahatonta arjessa kehumista, vakavaa uhkailua ja kaikkea siltä väliltä.

– Manipulointi vaikuttaa hyvinvointiin ja terveyteen. Siksi manipuloinnin tunnistaminen, omien rajojen vetäminen ja suhteen vuorovaikutuksen miettiminen on tärkeää. Jos manipulointi ei lopu keskusteluista huolimatta, kannustan jokaista tekemään ratkaisuja oman hyvinvoinnin tueksi, Lyytinen muistuttaa.

Yle.fi 19.6.2024, teksti: Mira Pelo, kuva: kuvakaappaus, alkuperäinen kuvituskuva: Annukka Palmén-Väisänen.