103. Mieli ja mielenterveys työpaikalla. Vieraina Kirsi Mäkelä ja Matti Räsänen.

Kaupallinen yhteistyö: työeläkeyhtiö Elo

Mielenterveyden ongelmat tulevat lisääntymään työelämässä. Näin arvioi neljä viidestä yrityspäättäjästä Elon teettämässä tutkimuksessa. Lähes yhtä moni oli huolissaan ongelmien lisääntymisestä omassa organisaatiossa. Mielenterveys ei ole irrallinen osa terveyttä. Se on mukana myös työssä ja työpaikoilla - ja siitä kannattaa puhua.

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraina mielenterveydestä työpaikalla keskustelemassa ovat Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Kirsi Mäkelä ja SOK:n työhyvinvointipäällikkö Matti Räsänen.

Jaksossa pohditaan muun muassa seuraavia kysymyksiä:

  • Miten mielenterveys näkyy työpaikalla?

  • Miten työ ja työympäristö vaikuttaa mielenterveyteen ja -hyvinvointiin?

  • Miten mielenterveydestä kannattaa puhua työpaikoilla?

  • Miten mielenterveyden haasteita voidaan ennakoida ja ehkäistä?

  • Mitä kannattaa tehdä, kun havaitaan mielenterveyden haasteita?

Lisätietoja:

Lue lisää Elon 449 yrityspäättäjän tutkimuksesta: Yrityspäättäjät huolissaan mielenterveysongelmien kasvusta työelämässä

Kirsi Mäkelä toimii työkykyjohtamisen kehittämispäällikkönä Elossa. Työssään hän sparraa Elon asiakasyritysten henkilöstöjohtoa työkykyjohtamisesta ja työkyvyttömyysriskienhallinnasta sekä neuvoo ja kouluttaa esihenkilöitä arjen työkykyjohtamisen käytännöistä.  

Kirsi Mäkelä LinkedInissä ja Twitterissä.

Matti Räsänen vastaa SOK Henkilöstötoiminnoissa S-ryhmätasoisen työhyvinvointityön tuesta ja ohjauksesta S-ryhmän alueosuuskaupoille ja SOK-yhtymän yrityksille sekä S-ryhmän asiantuntijaorganisaatio SOK:n työhyvinvointiasioiden johtamisesta.

Matti Räsänen LinkedInissä ja Twitterissä.


Työeläkeyhtiö Elo on suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Toisaalla autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Yksi keskeinen tonttimme on työkykyjohtaminen. Autamme palveluillamme yrityksiä hallitsemaan työkyvyttömyysriskejä ja edistämään sujuvan työn toteutumista.

Työkykyjohtaminen tarkoittaa käytännössä hyvää arkijohtamista, jossa suorituksen johtamisen lisäksi osataan ottaa työkykyasiat puheeksi ennakoivasti. Konkreettisesti työkykyjohtamisen vaikutukset näkyvät sairauspoissaolo- ja työkyvyttömyyskustannuksissa sekä yrityksen tuottavuudessa. Lisätietoa Elosta ja Elon työkykyjohtamisen palveluista löytyy verkkosivuiltamme: https://www.elo.fi/fi-fi/tyonantaja/tyokykyjohtamisen-palvelut

S-ryhmä on suomalaisten kotitalouksien omistama kaupparyhmä, joka tarjoaa arjen palveluita päivittäistavarakaupoissa, hotelleissa ja ravintoloissa, tavarataloissa, liikennemyymälöissä, rautakaupoissa ja oman pankkimme kautta. Olemme suurin yksityinen työllistäjä Suomessa – meitä s-ryhmäläisiä on lähes 40 000 – ja merkittävä nuorten työllistäjä: neljännes s-ryhmäläisistä on alle 25-vuotiaita, ja sen päälle työllistimme kesällä 2022 jälleen noin 15 000 kesätyöntekijää. Haluamme panostaa inhimillisempään työelämään, ja yksi painopisteistämme on viime vuosina ollut mielen hyvinvointi. Olemme kehittäneet yhteistyössä työterveyskumppanimme Terveystalon kanssa Mielen tuki -mallin ja tehneet yhteistyötä mm. Mieli ry:n kanssa Mielinauha-keräyksessä ja Hyvän mielen työpaikka -hankkeissa. #parempipaikkaelää 

Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä.

Psykopodiaa-linkit:

Seuraa Psykopodiaa somessa:

Kuuntele, tilaa Psykopodiaa suosikkipalvelussasi (jolloin saat tiedon uusista jaksoista automaattisesti) ja jätä arvio:

Spotify, Supla, Apple Podcasts, Google Podcasts (sovellus)

Tilaa Psykopodiaa Android puhelimellasi

Psykopodiaa RSS syöte

Näiden lisäksi Psykopodiaa löytyy mm. aCast, Blubrry, Castbox, OverCast, PocketCasts, PodBayFM, Podbean, PlayerFM, TuneIn ja Stitcher palveluista ja hakemistoista.

Voit myös tilata Psykopodiaa-podcastin uudet jaksot sähköpostiisi.