74. Miten tukea työkykyä silloinkin, kun se on heikentynyt? Vieraina Anu Suutela-Vuorinen ja Marjo Wallin.
Kaupallinen yhteistyö: työeläkeyhtiö Elo
Jokaisen meistä työkyky muuttuu ja vaihtelee. Joskus se on heikompi, syystä tai toisesta. Työkyvyttömyyden taustalla on aina inhimillistä kärsimystä. Sen taloudelliset seuraukset ovat myös yhteiskunnallisesti mittavat.
Tämän jakson aiheena on se, miten työkykyä voidaan tukea myös silloin, kun se on heikentynyt. Tästä psykologi Nina Lyytisen kanssa keskustelemassa ovat työeläkeyhtiö Elon työkykyjohtamisen palveluiden johtaja Anu Suutela-Vuorinen ja työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Marjo Wallin.
Työpaikoilla voidaan tukea työkykyä mm. hyvällä ja inhimillisellä johtamisella, jonka keskiössä ovat luottamus ja välittämisen ilmapiiri. Työn kuormitus- ja voimavaratekijöistä on tärkeä puhua avoimesti ja miettiä ennakoivasti ratkaisuja työn muokkaamiseen ja osatyökykyisyyden tukemiseen. Osatyökykyisten työmarkkinat ovat Suomessa vielä kehittymättömät, vaikka tukimuotoja on olemassa.
Tässä jaksossa käsitellään mm. seuraavia kysymyksiä:
Millaisia yhteiskunnallisia vaikutuksia työkyvyttömyydellä on?
Miten työpaikoilla ja työyhteisöissä voidaan tukea työkykyä ja ehkäistä työkyvyttömyyttä?
Mitä osatyökykyisyys tarkoittaa?
Miten eri tavoin osatyökyisen työhön pääsyä, paluuta ja työssä pysymistä voidaan tukea?
Jakson linkit:
Elon työkykypakista vinkkejä osatyökykyisten tukemiseen työpaikalla: Osatyökyisen tukeminen
Marjo Wallin toimii työkykyjohtamisen kehittämispäällikkönä Elossa. Työssään hän kehittää digitaalisia työkaluja asiakasyritysten henkilöstöjohdolle ja esihenkilöille työkykyjohtamisen tueksi. Lisäksi hän sparraa asiakasyritysten henkilöstöjohtoa työkykyjohtamisessa. Anu Suutela-Vuorinen toimii Elossa työkykyjohtamisen palveluiden johtajana ja hän luotsaa 14 hengen asiantuntijatiimiä.
Marjo Wallin LinkedInissä ja Twitterissä: @wallinmarjo
Anu Suutela-Vuorinen LinkedInissä ja Twitterissä: @anusuu
Työeläkeyhtiö Elo on suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Toisaalla autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Yksi keskeinen tonttimme on työkykyjohtaminen. Autamme palveluillamme yrityksiä hallitsemaan työkyvyttömyysriskejä ja edistämään sujuvan työn toteutumista.
Työkykyjohtaminen tarkoittaa käytännössä hyvää arkijohtamista, jossa suorituksen johtamisen lisäksi osataan ottaa työkykyasiat puheeksi ennakoivasti. Konkreettisesti työkykyjohtamisen vaikutukset näkyvät sairauspoissaolo- ja työkyvyttömyyskustannuksissa sekä yrityksen tuottavuudessa.
Lisätietoa Elosta ja Elon työkykyjohtamisen palveluista löytyy verkkosivuiltamme.
Anna ihmeessä palautetta podcastista täällä.
Psykopodiaa-linkit:
Seuraa Psykopodiaa somessa:
Kuuntele, tilaa Psykopodiaa suosikkipalvelussasi (jolloin saat tiedon uusista jaksoista automaattisesti) ja jätä arvio:
Spotify, Supla, Apple Podcasts, Google Podcasts (sovellus)
Tilaa Psykopodiaa Android puhelimellasi
Näiden lisäksi Psykopodiaa löytyy mm. aCast, Blubrry, Castbox, OverCast, PocketCasts, PodBayFM, Podbean, PlayerFM, TuneIn ja Stitcher palveluista ja hakemistoista.
Voit myös tilata Psykopodiaa-podcastin uudet jaksot sähköpostiisi.