85. Vaikeat tunteet työelämässä. Vieraana Jarkko Rantanen.

Tunteet kulkevat mukana työpaikalle halusimme tai emme. Työpaikan tunneilmasto on parhaimmillaan rikas ja monipuolinen. Työpaikalle kulkeutuu kuitenkin myös vaikeita tunteita kuten turhautumista, riittämättömyyttä, surua ja häpeää.

Tässä jaksossa psykologi Nina Lyytinen keskustelee vaikeista tunteista ja tunteiden käsittelystä työelämässä psykologi, valmentaja, tietokirjailija Jarkko Rantasen kanssa.

Tunteet vaikuttavat työpaikan tunneilmastoon - vaikka niistä ei puhuttaisi. Vaikeat ja ikävät tunteet voivat viestiä, jos työpaikalla on jokin pielessä. Niitä kannattaa siis tutkia. Tunteet voivat kertoa, mitä tarpeita ja toiveita työyhteisössä on.

Lue lisää
84. Miten säilyttää hyvä vanhemmuus eron jälkeen? Vieraana Katri Laine.

Kaupallinen yhteistyö: Terveystalo

Ero herättää monenlaisia ristiriitaisiakin tunteita sekä vanhemmissa että lapsissa. Se on iso muutos perheessä. Erossa vanhempien tunnesäätely on keskeisessä roolissa, jotta voi säilyttää turvallisen ja tasapainoisen vanhemmuuden. Ristiriitaisten tunteiden käsittely ei aina ole helppoa, mutta onneksi mahdollista.

Tämän jakson aiheena on se, miten säilyttää hyvä vanhemmuus eron jälkeen.

Aiheesta psykologi Nina Lyytisen vieraana keskustelemassa on Terveystalon Espoon seudun vastaava psykologi-psykoterapeutti, psykoanalyytikko Katri Laine. Katri työskentelee Terveystalo Fokus Mielen erikoisyksikössä, jossa asiantuntijat auttavat kaikissa mielen hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

Lue lisää
83. Miten palauttaa turva, kun se on uhattuna? Vieraina Tuija Turunen ja Kirsi Peltonen.

Kaupallinen yhteistyö: Terveystalo

Pitkään jatkunut pandemia ja nyt Ukrainassa käytävä sota herättävät monenlaisia tunteita. Epävarmuus ja traumaattiset tapahtumat lisäävät turvattomuutta, ahdistuksen tunteita ja voivat myös lamauttaa. Lähtökohtamme ja keinomme selvitä vaativissa tilanteissa ovat erilaisia. Kaikki eivät koe asioita samalla lailla.

Tämän jakson aiheena on se, miten palauttaa turva, kun se on uhattuna, sekä traumat ja traumatisoituminen.

Aiheesta psykologi Nina Lyytisen vieraina keskustelemassa ovat psykologian tohtori, dosentti Kirsi Peltonen sekä Terveystalon johtava psykologi, psykologian tohtori, psykoterapeutti Tuija Turunen. Johtavana psykologina hän vastaa Terveystalon Fokus Mielen erikoisyksikön toiminnasta.

Lue lisää
82. Millainen on suorittajan mieli? Vieraana Emilia Kujala.

Vaaditko itseltäsi paljon? Lepäätkö ja lomailetko vain, jos olet sen mielestäsi ansainnut? Menestys, suorittaminen ja hyvä itsekontrolli ovat yhteiskunnassamme ihannoitavia piirteitä. Monia ne voivat auttaa tavoitteiden saavuttamisessa. Toisilla kontrolli kääntyy kuitenkin itseään vastaan ja se muuttuu liialliseksi. He tekevät lujasti töitä pitkän aikavälin tavoitteiden eteen, mutta saattavat unohtaa omat tarpeensa.

Tässä jaksossa psykologi Nina Lyytinen keskustelee suorittamisesta ja ylikontrollista psykoterapeutti, tietokirjailija, mielenterveysvaikuttaja Emilia Kujalan kanssa.

Ylikontrolliin taipuvainen ihminen voi olla menestynyt ja pärjätä hyvin opinnoissa ja työelämässä. Suorittaminen voi hetkellisesti auttaa peittämään taakseen ahdistuksen ja huonovointisuuden.

Taipumuksen ylikontrolliin voi tunnistaa siitä, että tavoitteet ovat pakottavia, on joustamaton ja ei anna itselle mahdollisuutta levätä ja palautua ennen kuin suorittaa riittävästi.

Lue lisää
Extra: Sota Ukrainassa ja mielen hyvinvointi. Vieraana Ferdinand Garoff.

Sota ja kriisi Ukrainassa herättää monenlaisia tunteita ja reaktioita kuten epävarmuutta, turvattomuutta, epäoikeudenmukaisuutta, surua ja vihaa. Kaikki eivät koe asioita samalla lailla. On tärkeä kunnioittaa sekä omia että toistemme reaktioita. Itsensä rauhoittamisessa voi auttaa esimerkiksi tilanteesta puhuminen, medioiden seuraamisen rajoittaminen, arkirutiinit, liikunta ja rentoutumisharjoitukset.

Jaksossa Nina Lyytinen keskustelee Suomen Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmän psykologi, psykoterapeutti Ferdinand Garoffin kanssa akuutista kriisitilanteesta ja sodasta Ukrainassa sekä mielen hyvinvoinnin tukikeinoista. Jakso on äänitetty 25.2.2022.

Lue lisää
81. Miten antaa parempaa palautetta? Vieraana Jarkko Rantanen.

Oletko saanut joskus huonoa palautetta? Tai huonosti annettua palautetta? Miten koit sen? Palautteen antaminen ja varsinkin vastaanottaminen on monille vaikeaa. Moni myös haluaisi saada enemmän palautetta. Palautteen antaminen on onneksi taito, jota voi oppia.

Tässä jaksossa psykologi Nina Lyytinen keskustelee palautteen antamisesta ja sen vastaanottamisesta psykologi, valmentaja, tietokirjailija Jarkko Rantasen kanssa.

Palautetta on monenlaista, esimerkiksi arjen jatkuvaa, pienempää kannustusta ja toisaalta rakentavaa ja kehittävää, joka tavoittelee selkeämmin muutosta toiminnassa. Kaikenlaisessa palautteessa on hyvä pyrkiä täsmällisyyteen ja konkretiaan.

Lue lisää
80. Miten huoltaa parisuhdetta? Vieraana Mikael Saarinen.

Miten huollat ja huollatte parisuhdettanne? Hyvinvoiva parisuhde tarvitsee yhteyttä toiseen, tunnetta tärkeydestä ja siitä, että saa tukea toiselta - vastavuoroisesti. Suhteen kestäessä nämä kaikki voivat heiketä, jos niistä ei pidetä huolta ja huolleta.

Tässä jaksossa psykologi Nina Lyytinen keskustelee parisuhteesta ja sen huoltamisesta psykologi, psykoterapeutti, tietokirjailija Mikael Saarisen kanssa. Saarinen on kirjoittanut aiheesta yhdessä Kari Kanalan kanssa tietokirjan Parisuhdekorjaamo (Otava 2021).

Parisuhteen yhteyden, tuen ja tärkeyden mureneminen kehittyy usein hitaasti. Sen voi kuitenkin huomata ja se ei ole mitenkään väistämätöntä. Parisuhdetta eri tavoin huoltamalla voi säilyttää yhteyden, tuen ja tärkeyden.

Lue lisää
79. Työelämän kiihtyminen. Vieraana Saija Mauno.

Työn kiihtyminen, intensiivistyminen on monimuotoinen ilmiö, johon liittyvät työtahdin kiristymisen lisäksi kasvaneet vaatimukset mm. itseohjautuvuudelle oman työn toteuttamisessa ja työuran hallinnassa, oppimiselle ja multitaskaamiselle. Työhön on siis yksinkertaisesti panostettava monin tavoin aikaisempaa enemmän. Liiallinen työn intensiivistyminen voi heikentää työhyvinvointia.

Keskustelen työn ja työelämän kiihtymisestä Tampereen yliopiston työ- ja organisaatiopsykologian professori Saija Maunon kanssa. Hän johti syksyllä 2021 päättynyttä Suomen Akatemian rahoittamaa nelivuotista tutkimushanketta työn intensifikaatiosta ja sen hallinnasta itsesäätelyn voimavaroilla.

Työn tuunaus, itsesäätely ja työstä irrottautuminen voivat suojata työn kiihtymisen haitallisilta vaikutuksilta, ainakin hieman. Organisaatioissa tuleekin tiedostaa työelämän kiihtymisen kielteiset vaikutukset ja pyrkiä vähentämään niitä.

Lue lisää
78. Itsetuntemus. Vieraana Marjo Pennonen.

Kuka minä olen? Itsetuntemus on yksilön ymmärrystä itsestä - siitä kuka ja millainen hän on. Se on kykyä havaita ja tunnistaa erilaisia asioita itsestä, esimerkiksi omien tarpeiden, kykyjen ja tunteiden tunnistamista.

Keskustelen itsetuntemuksesta työterveyspsykologi (PsT, KM) ja kirjailija Marjo Pennosen kanssa. Marjo on kirjoittanut tietokirjan itsetuntemuksesta apua työhyvinvointiin.

Itsetuntemus vastaa muun muassa kysymyksiin: Kuka ja millainen olen? Miten ja miksi tunnen, koen ja käyttäydyn eri tilanteissa tietyillä tavoilla? Hyvä itsetuntemus auttaa omien vahvuuksien, voimavarojen ja kehittämiskohteiden tunnistamisessa.

Pysähtyminen pohtimaan omia vahvuuksia, haasteita, itselle tärkeitä asioita, sekä sitä mihin haluaisi aikaansa käyttää, auttaa tekemään päätöksiä ja itsensä näköisiä valintoja. Tämä auttaa elämään elämää, joka sopii juuri sinulle.

Lue lisää
Erikoisjakso. Psyykenlääkkeet masennuksen hoidossa. Vieraana Saara Rannanpää.

Kaupallinen yhteistyö: Janssen

Masennus on kansantautimme. Kasvava määrä ja yhä nuorempia ihmisiä jää masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle. Inhimillinen kärsimys ja yhteiskunnan kustannukset ovat suuria.

Tässä jaksossa keskustelen psyykenlääkkeistä ja masennuksen hoidosta proviisori, farmakologian dosentti ja Janssenin lääketieteellinen asiantuntija Saara Rannanpään kanssa.

Masennus voidaan jakaa oirekuvan mukaisesti lievään, keskivaikeaan tai vaikeaan masennukseen. Lievää masennusta sairastava selviää usein vielä arkielämästä, työstä ja/tai opinnoista ja kykenee ylläpitämään ihmissuhteita. Keskivaikean ja vaikean masennuksen oireet heikentävät usein toimintakykyä ja myös ihmissuhteita.

Masennuksen hoito riippuu sen vakavuudesta. Keskivaikeassa ja erityisesti vaikeassa masennuksessa lääkehoito on suositeltava osa hoitoa. Lääkehoidon lisäksi masennusta voidaan hoitaa erilaisilla neuromodulaatio-hoidoilla, psykoterapialla, psykososiaalisella tuella, liikunnalla ja terveillä elämäntavoilla.

Lue lisää
77. Ympäristötunteet ja ilmastoahdistus. Vieraina Kaisu Paulanto ja Sanni Saarimäki.

Moni meistä kokee huolta ja jopa ahdistusta ympäristön tilasta ja ilmastonmuutoksesta. Se on normaali reaktio sille, mitä ympäristölle on tapahtumassa - ei merkki yksilön sairaudesta tai heikkoudesta.Ympäristötunteet ovat luonnollisia ja samanlaisia kuin mitä koemme suhteessa muihinkin asioihin.

Ympäristötunteista ja ilmastoahdistuksesta psykologi Nina Lyytisen kanssa keskustelemassa ovat neuropsykologian erikoispsykologi (PsL), kliinisen mielenterveyspsykologian erikoispsykologi (valmistuminen kevät 2022), Psykologiliiton eko- ja ympäristöpsykologian ammatillisen työryhmän jäsen, somen roskajuoksija Kaisu Paulanto sekä psykologi (PsM, FM), Tunne ry:n perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja, Aalto-yliopiston opintopsykologi Sanni Saarimäki.

Jos ympäristöahdistuksen kanssa jää liian pitkäksi aikaa yksin ja ei löydä omaa kanavaa purkaa sitä, voi se lisätä riskiä mielenterveysongelmiin. Omat haastavat ympäristötunteet kannattaa ensin pysähtyä kohtaamaan rauhassa ja sitten miettiä, mitkä voisivat olla omaan elämäntilanteeseen sopivia ja mahdollisia keinoja toimia, yksin ja yhdessä muiden kanssa.

Lue lisää
76. Palautuminen ja staycationit. Vieraina Anniina Virtanen ja Satu Järvelä.

Kaupallinen yhteistyö: Scandic Hotels

Oletko sinä irrottautunut arjen rutiineista staycationilla eli lyhyellä lähilomalla? Staycationit ovat suosittuja. Niistä voi saada piristysruiskeen arjen keskelle ja mahdollisuuden irrottautua ja palautua työstä ja arjen kuormituksesta.

Tässä jaksossa psykologi Nina Lyytisen vieraina ovat psykologi, Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija, Työterveyslaitoksen tutkija ja tietokirjailija Anniina Virtanen sekä Scandic Grand Central Helsinki -hotellin johtaja Satu Järvelä.

Lomat ovat hyvä keino palautua stressistä ja kuormituksesta. Palautuminen tukee hyvinvointia ja terveyttä sekä työssä jaksamista ja suoriutumista. Sekä lyhyet että pitkät lomat tukevat palautumista. Lomien myönteiset vaikutukset kuitenkin haihtuvat nopeasti. Kannattaakin miettiä, miten palauttavia jaksoja voi lisätä arkeen tasaisemmin pidempien lomien lisäksi.

Lue lisää
75. Kenen elämää elät? Vieraana Marjo Pennonen

Pohditko usein mitä muut sinusta ajattelevat? Vaikuttaako se siihen, miten elät ja olet? Täytätkö silloin vain muiden odotuksia? Kenen elämää silloin elät?

Tästä psykologi Nina Lyytisen vieraana keskustelemassa on työterveyspsykologi (PsT, KM) ja kirjailija Marjo Pennonen. Marjo ja Nina käsittelevät aihetta psykologisella otteella ja Marjon tuoreen kirjan Parempaa saatte hakea päähenkilön Kaisan toimintaa pohtien. Kaisan ajatuksissa ja elämänvalinnoissa se, mitä muut hänestä ajattelevat, on keskeisessä asemassa.

Parempaa saatte hakea on kevyt ja viihdyttävä romaani. Siitä huolimatta kirja käsittelee meitä monia koskettavia aihealueita kuten epävarmuutta, riittämättömyyden tunteita, kiillotetun ulkokuoren pitämistä yllä ja myös kohtuuttomia odotuksia muita kohtaan. Näistä ei välttämättä puhuta kahvihuoneessa tai edes läheisten ystävien kanssa. Se on salaisuus, joka piilotetaan kuoren alle.

Lue lisää
74. Miten tukea työkykyä silloinkin, kun se on heikentynyt? Vieraina Anu Suutela-Vuorinen ja Marjo Wallin.

Kaupallinen yhteistyö: Elo

Jokaisen meistä työkyky muuttuu ja vaihtelee. Joskus se on heikompi, syystä tai toisesta. Työkyvyttömyyden taustalla on aina inhimillistä kärsimystä. Sen taloudelliset seuraukset ovat myös yhteiskunnallisesti mittavat.

Tämän jakson aiheena on se, miten työkykyä voidaan tukea myös silloin, kun se on heikentynyt. Tästä psykologi Nina Lyytisen kanssa keskustelemassa ovat työeläkeyhtiö Elon työkykyjohtamisen palveluiden johtaja Anu Suutela-Vuorinen ja työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Marjo Wallin.

Työpaikoilla voidaan tukea työkykyä mm. hyvällä ja inhimillisellä johtamisella, jonka keskiössä ovat luottamus ja välittämisen ilmapiiri. Työn kuormitus- ja voimavaratekijöistä on tärkeä puhua avoimesti ja miettiä ennakoivasti ratkaisuja työn muokkaamiseen ja osatyökykyisyyden tukemiseen. Osatyökykyisten työmarkkinat ovat Suomessa vielä kehittymättömät, vaikka tukimuotoja on olemassa.

Lue lisää
73. Rajojen asettaminen. Vieraana Ronnie Grandell.

Onko sinulle vaikea sanoa ei muiden pyyntöihin ja vaatimuksiin töissä tai ihmissuhteissa? Koetko rajojen asettamisen vaikeaksi? Vaikeuksien taustalla voivat vaikuttaa ikävät tunteet kieltäytymisestä, haitalliset uskomukset, taipumus sovinnollisuuteen ja puutteelliset rajojen asettamisen taidot. Näitä taitoja voi onneksi kehittää harjoittelemalla.

Tässä jaksossa psykologi Nina Lyytinen keskustelee rajojen asettamisesta ja jämäkkyystaidoista työterveyspsykologi, johtajuuscoach ja tietokirjailija Ronnie Grandellin kanssa.

Omia rajojen asettamisen taitoja kannattaa kehittää. Jos jatkuvasti teet muiden töitä ja laitat toisten tarpeet omien edelle, se voi heikentää oma hyvinvointia sekä johtaa siihen, että omille tarpeilla ja itselle tärkeille asioille ei jää aikaa.

Lue lisää
72. Miten ja miksi työkykyä kannattaa johtaa strategisesti? Vieraina Katja Ekman ja Tanja Rokkanen.

Kaupallinen yhteistyö: Elo

Strategisen työkykyjohtamisen tavoitteet linkittyvät liiketoiminnan tavoitteisiin ja ne ovat mitattavissa. Henkilöstöjohtaminen ei ole siitä irrallista, eikä tarkastelussa ole vain yksilöiden terveydentila.

Tämän Psykopodiaa jakson aiheena on se, miten ja miksi työkykyä kannattaa johtaa strategisesti? Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraina ovat työeläkeyhtiö Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikko Katja Ekman ja johtava asiantuntijalääkäri Tanja Rokkanen.

Strategista työkykyjohtamista ei voi ulkoistaa. Yrityksen tulee johtaa sitä sekä tehdä yhteistyötä strategisten kumppanien kuten työterveyshuollon ja työeläkeyhtiön kanssa. Konkreettisesti strategisen työkykyjohtamisen vaikutukset näkyvät viivan alla: sairauspoissaolo- ja työkyvyttömyyskustannuksissa sekä yrityksen tuottavuudessa.

Lue lisää
71. Keskenmeno. Vieraina Riikka Airo ja Maiju Tokola.

Millainen kokemus keskenmeno on psyykkisesti? Miten ja keihin se vaikuttaa? Moni keskenmenon kohdannut kertoo empatian puutteesta ja yksinjäämisen tunteesta. Keskenmeno nähdään fysiologisena tapahtumana ja psyykkinen tuki jää usein saamatta.

Tämän jakson aiheena ovat keskenmeno ja siihen liittyvät psyykkiset reaktiot. Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraina ovat psykologi, psykoterapeuttikouluttaja Riikka Airo ja psykologi, psykoterapeutti Maiju Tokola.

Keskenmenossa kyse paljon muustakin kuin keskeytyneestä raskaudesta. Kokemukset keskenmenosta ovat yksilöllisiä. Raskaana oleva ja hänen läheisensä ovat raskautta odottaessa ja sen kehittyessä muodostaneet kiintymyssuhteen tulevaan lapseen tai unelmaan lapsesta. Keskenmeno on raskausviikoista riippumatta surua aiheuttava kokemus, joka on monille hyvin raskas ja traumaattinen.

Lue lisää
70. Inhimillisempää työelämää työkykyjohtamisella. Vieraina Noora Poussu ja Päivi Pärkkä.

* Kaupallinen yhteistyö: Elo

Onko uupumuksesta tullut osa nykyaikaista työkulttuuria? Onko työelämässä jotakin sellaista, mikä ajaa ihmiset uupumuksen partaalle? Nykyään työelämässä korostuvat aiempaa enemmän psykososiaaliset kuormitustekijät. Odotukset työlle ja siinä menestymiselle voivat olla myös aiempaa suuremmat.

Tämän Psykopodiaa jakson aiheena on se, miten työpaikoilla voidaan rakentaa inhimillistä työkulttuuria ja tukea työhyvinvointia työuupumuksen sijaan. Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraina ovat työeläkeyhtiö Elon työkykyjohtamisen kehittämispäälliköt Noora Poussu ja Päivi Pärkkä.

Työkykyyn vaikuttavat työpaikan olosuhteet, kuten työmäärä, johtaminen, viestintäkulttuuri, sosiaaliset suhteet ja arvot sekä myös yksilölliset tekijät. Työkykyjohtaminen on käytännön hyvää johtamista, jossa suorituksen johtamisen lisäksi ymmärretään ihmisten erilaisuus, motivaatiotekijät ja voimavarat, ja jossa puututaan rohkeasti ja ennakoivasti työkykyyn vaikuttaviin tekijöihin.

Lue lisää
69. Itsensä mittaaminen ja hyvinvointi. Vieraana Hanna Markuksela.

Oletko mitannut ja seurannut omaa hyvinvointiasi? Itsensä mittaamisella tavoitellaan usein motivaatiota liikuntaan, unen parantamista tai parempaa stressinhallintaa. Moni itsensä mittaaja on havahtunut siihen, että ei saa riittävästi unta tai liikkuu liian vähän tai liian paljon. Mittaaminen voikin parhaimmillaan toimia hyvänä tukena oman hyvinvoinnin edistämisessä.

Tässä jaksossa psykologi Nina Lyytisen vieraana on psykologi, traumapsykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija Hanna Markuksela.

Nina ja Hanna keskustelevat siitä miten itsensä mittaamista voi hyödyntää oman hyvinvoinnin tukena. Hanna on kirjoittanut kirjan Suorituskyvyn salaisuus - Vireystilan säätelyn avulla huipputuloksiin (Tammi, 8/2021).

Itsensä mittaaminen auttaa ymmärtämään oman toiminnan vaikutuksia hyvinvoinnin eri alueilla. Mittaaminen voi motivoida hyvien valintojen toistamiseen ja huonoista valinnoista pois oppimiseen.

Lue lisää